Tips om je energiefactuur te verlagen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de hoge energieprijzen. En daarom reken je maar beter niet alleen op maatregelen van de overheid. Je kunt ook zelf actie ondernemen. We geven je alvast enkele concrete tips om de torenhoge kosten toch een stuk omlaag te krijgen.

1. Controleer je tarief

Wist je dat in 2019 en 2020 ongeveer één op de vijf Vlaamse gezinnen van gas- en elektriciteitsleverancier veranderde? Het is zeker geen slecht idee om je huidige contract onder de loep te nemen, want een overstap kan je heel wat geld besparen. 

Op mijnenergie.be krijg je een overzicht van verschillende energie-aanbieders, en kun je je huidige energieverbruik grondig bekijken en in een vergelijkingsmodule uploaden.

2. Energievriendelijk koken

Door het deksel op je kookpot te laten als het water kookt, bespaar je energie. En ja, ook de kleine veranderingen hieronder vormen uiteindelijk een groot geheel op je energiefactuur:

  • kies de juiste kookplaat in functie van de afmetingen van je pan;
  • zet je elektrisch vuur enkele minuten voordat het eten gaar is uit;
  • ontdooi je maaltijd niet in een microgolfoven, maar in de koelkast. Op die manier moet je microgolfoven niet aan, én moet de koelkast minder hard koelen. Win-win!
  • of haal je eten een kwartiertje op voorhand uit de koelkast.

3. Graadje lager

19 à 20°C is een gezonde omgevingstemperatuur. Zet jij de thermostaat altijd op 22°C? Dan kun je maar beter overwegen om de temperatuur te laten zakken. Als je de temperatuur bij je thuis één graad verlaagt, verlaag je je energiefactuur met ongeveer 7%. De moeite waard dus!

4. Kleine wasjes, grote wasjes

  • Als je kunt, laat je was dan buiten drogen bij mooi weer, want een droogmachine verbruikt heel wat energie! Of gebruik een rek of waslijn binnenshuis.
  • Vermijd ook wasbeurten op 60° en 90°, tenzij voor handdoeken, bedden- en ondergoed. Wassen op 90° verbruikt tot vijf keer méér dan wassen op 30°.

5. Zet in op hernieuwbare energiebronnen

Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, het vervangen van lampen, een thuisbatterij…

Wist je trouwens dat de overheid je beloont voor alle energiezuinige ingrepen die je doet met tal van premies? Vergeet zeker niet na te gaan of je er recht op hebt. Dat kun je op termijn toch een mooie som opleveren.

Of ga voor een energieneutrale woning in Izegem of Ieper

vragen of interesse?

Wenst u meer informatie? 
Contacteer ons dan geheel vrijblijvend via onderstaande gegevens of gebruik ons contactformulier.

Mieke Borret
0488 24 37 65
miekeborret@driemo.be